Haber

Arap Birliği Zirvesi Sudan’a “ateşkes” ve Lübnan’a “cumhurbaşkanlığı seçimi” çağrısında bulundu

Suudi Arabistan’da düzenlenen 32. Arap Birliği Zirvesi’nde bir araya gelen cumhurbaşkanları, Sudan’da ateşkes ve Lübnan’da cumhurbaşkanlığı seçimi çağrısında bulundu.

Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde düzenlenen 32. Arap Ligi Zirvesi’nin sonuç bildirgesi yayınlandı.

Filistin davasının bölgenin istikrarı için en etkin unsurlardan biri olarak Arap ülkelerinin birincil sorunu olduğunun vurgulandığı bildiride, Filistinlilerin canlarına ve topraklarına yönelik saldırı ve ihlaller şiddetle kınandı.

Filistin sorununda iki devletli çözüme dayalı gerçek barışı sağlayacak kapsamlı ve adil bir anlaşma çabalarına dikkat çekilen bildiride, uluslararası toplum, tekrarlanan saldırı ve ihlallere karşı uluslararası toplumun üzerine düşen yükümlülükleri yerine getirmesini de istedi. İsrail tarafından.

Açıklamada, ordu ile Hızlı Destek Güçleri (HDK) arasında silahlı çatışmaların yaşandığı Sudan’daki gelişmelerin yakından takip edildiği belirtilirken, krizin Türkiye’deki olumsuz etkilerinden endişe duydukları ifade edildi. Sudan, bölge ülkelerinin güven ve istikrarına ilişkindir.

Bildiride, Sudan’da ordu ve STK arasında ateşkes sağlanması ve diyalog sürecinin başlatılması için çağrıda bulunulurken, Sudanlı taraflar arasında Suudi Arabistan’da gerçekleştirilen görüşmelerin önemi vurgulandı.

Açıklamada ayrıca Lübnan’daki siyasi güçlere cumhurbaşkanlığı seçimlerini gerçekleştirme ve ülkeyi ekonomik krizden çıkaracak reformları uygulamaya davet edildi.

Arap ülkelerinin içişlerine müdahalenin durdurulmasını vurguluyor, devlet kurumları dışında silahlı grup ve milislerin desteklenmesini tamamen reddediyoruz.” Çağrılan bildiride, ülke içindeki silahlı çatışmaların halkların acılarını yalnızca artıracağına işaret edildi.

Açıklamada, Yemen’in güven ve istikrarına her türlü desteğin verileceği belirtilirken, Birleşmiş Milletler (BM) himayesinde yürütülen siyasi çözüm çabalarına destek de vurgulandı.

Suriye’nin Arap Birliği’ne dönüşüne ilişkin kararı memnuniyetle karşılayan bildiride, bu adımla Suriye’nin “Arap rolüne katkıda bulunması” umuluyordu.

haberkarapinar.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu