Ekonomi

Japon yetkililer yendeki düşüşün ortasında piyasaya müdahaleyi ima etti

Japonya Maliye Bakanı Shunichi Suzuki Cuma günü yaptığı açıklamada hükümetin yendeki değer kaybını yakından izlediğini ve gerekirse döviz piyasasına müdahale etmeye hazır olduğunu belirtti. Suzuki, yenin değerinde son dönemde görülen düşüşlerin spekülatif ticaretten kaynaklandığının altını çizdi.

Döviz kurlarının istikrarlı ve ekonomik temeller doğrultusunda hareket etmesinin önemini vurgulayarak aşırı oynaklıktan duyduğu endişeyi dile getirdi.

Suzuki’nin parlamentoda yaptığı açıklamalar, Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) geçen hafta politika faizini sıfır civarında tutma ve kapsamlı teşvik programını yavaş yavaş geri çekme kararından bu yana devam eden bir eğilim olan yenin zayıflamaya devam ettiği bir dönemde geldi.

Analistler, BOJ’un faiz oranının düşük kalmasıyla birlikte ABD ve Japonya arasındaki geniş faiz oranı farkının, yatırımcıları yen satmaya teşvik eden bir faktör olduğunu öne sürüyor.

Japon para birimi kısa bir süre önce dolar karşısında 34 yılın en düşük seviyesine ulaşarak bu hafta başında 151,975’i gördü. Bu düşüşte, BOJ’un faiz artırımları konusundaki temkinli duruşuna ilişkin piyasa yorumlarının etkisi oldu ve herhangi bir artışın kademeli olacağını düşündürdü. Cuma günü yen hafif bir toparlanma göstererek dolar karşısında 151,35 seviyesinden işlem gördü.

Yenin sürekli zayıflığı Japonya için iki ucu keskin bir kılıç oldu. Zayıf yen ülkenin büyük üreticilerine ihracatlarını daha rekabetçi hale getirerek fayda sağlarken, hammadde ithalatının maliyetini de arttırdı. İthalat maliyetlerindeki bu artış, tüketici harcamalarını ve perakende karlarını etkilediği için Tokyo için giderek artan bir endişe kaynağı olmuştur.

Japon hükümeti geleneksel olarak ihracatçılara yardımcı olmak için daha zayıf bir yene sıcak bakmaktadır. Ancak son dönemde yaşanan hızlı düşüş, Tokyo’nun döviz piyasasındaki düzensiz hareketleri önlemek için harekete geçebileceği yönünde uyarılarda bulunmasına neden oldu.

Maliye Bakanı’nın açıklamaları, yendeki oynaklığın ekonomik temellerden sapmaya devam etmesi halinde müdahalenin uygulanabilir bir seçenek olduğu yönündeki hükümetin duruşunu pekiştiriyor.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu