Ekonomi

Japonya Merkez Bankası Nisan ayında negatif faiz oranlarını artırabilir

Japonya Merkez Bankası’nın (BOJ) negatif faiz politikasını Nisan ayına kadar sonlandırması beklenirken, ekonomistlerin önemli bir kısmı değişimin bu ayın başlarında gerçekleşebileceğini öngörüyor. Bu sonuç, katılımcıların üçte ikisinden biraz fazlasının Nisan zaman çizelgesine işaret ettiği, giderek artan bir azınlığın ise değişikliğin Mart ayında gerçekleşebileceğini öngördüğü yakın tarihli bir Reuters anketine dayanıyor.

2016’dan bu yana yürürlükte olan negatif faiz oranlarından geçiş, Japonya’nın para politikasında büyük bir geçişi temsil edecek ve 2007’den bu yana ilk faiz artışı olacak. Olası hamle, büyük şirketlerdeki önemli ücret artışları ve BOJ politika yapıcılarının enflasyon hedeflerini tutturmaya hazır olduklarını gösteren açıklamalarının hemen ardından geldi.

11-14 Mart tarihleri arasında yapılan ankete katılan 34 ekonomistin 12’si ya da %35’i BOJ’un Salı günü yapacağı iki günlük toplantıyı negatif faizlerin sona ermesiyle tamamlamasını bekliyor. Bu oran, Şubat ayında yapılan ankette Mart ayında bir değişiklik öngören %7’lik orana göre önemli bir artış. Nisan, 34 ekonomistin 21’i için tercih edilen ay olmaya devam ediyor.

Nomura Securities’den kıdemli bir ekonomist, BOJ’un Nisan ayında iş dünyası güveni “tankan” raporuna erişim ve yerel ekonomi şube müdürleri toplantısından elde edilecek içgörülerle daha net bir tabloya sahip olacağını belirtti. Nisan ayında üç aylık görünüm raporunun yayınlanması da politika ayarlamaları için uygun bir zemin sağlayacaktır.

Meiji Yasuda Araştırma Enstitüsü’nden bir ekonomist, ABD’deki zayıf ekonomik göstergelerin ve Federal Rezerv’in faiz indirimine ilişkin spekülasyonların daha güçlü bir yen ve daha zayıf bir hisse senedi piyasasına yol açarak BOJ’un politikasını tersine çevirmesini zorlaştırabileceğine işaret ederek negatif faizlerin kaldırılmasını geciktirme riskinin altını çizdi.

Ekonomistlerin çoğunluğu mevduat faizinin ilk çeyrek sonunda -%0,1 veya %0,0 seviyesinde olmasını bekliyor. İleriye bakıldığında, 13’ü ikinci çeyreğin sonunda %0,1’e yükseleceğini tahmin ediyor. Sadece JP Morgan negatif faizlerin sona ermesi için Mart ya da Nisan dışında bir zaman dilimi seçmiştir.

Buna ek olarak, %80 gibi büyük bir çoğunluk ya da 30 ekonomistten 24’ü BOJ’un 10 yıllık tahvil faizini %0 civarında tutan getiri eğrisi kontrolü (YCC) politikasını bu ay ya da Nisan ayında sonlandıracağını öngörüyor. Katılımcıların çoğu, negatif faizlerin ve YCC’nin sona ermesinin aynı anda gerçekleşeceğine inanıyor.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

haberkorkuteli.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu