Ekonomi

Jeffrey Sachs: ABD’nin Çin’i ‘kontrol etmesi’ söz konusu değil

Jeffrey Sachs, “Çin o kadar büyük, teknolojik açıdan o kadar gelişmiş ve dünya ekonomisiyle (ABD ekonomisi dahil) o kadar iç içe geçmiş ki, ABD’nin Çin’i ‘kontrol altına alması’ söz konusu bile olamaz” dedi.

Xiong Maoling

WASHINGTON, 11 Şubat (Xinhua) — ABD’li ünlü ekonomist Jeffrey Sachs, büyük teknolojik dinamizm sergileyen Çin’de “orta gelir tuzağı”nın olmadığını söyledi.

Geçtiğimiz günlerde Xinhua ile röportaj yapan Columbia Üniversitesi Sürdürülebilir Kalkınma Merkezi Direktörü Profesör Sachs, “Latin Amerika örneğinde görüldüğü gibi orta gelir tuzağı, teknolojik dinamizmin eksikliğinden kaynaklanıyor. Çin ise, teknoloji açısından son derece dinamik.”

Batılı medya kuruluşlarının “birbirlerini tekrarlayıp durduğunu” belirten ekonomist, Çin hakkında haber yapan pek çok gazetecinin Çin ekonomisi hakkında kapsamlı bir anlayışa sahip olmadığını belirtti.

Çin’in “boşalmadığını” vurgulayan Sachs, “Çin, küresel ekonominin dijital ve yeşil dönüşümü için gereken altyapı ve yeşil teknolojilerin çoğunun dünyanın uygun maliyetli üreticisi olmaya devam ediyor.”

ABD’nin “riski azaltmak” olarak adlandırdığı olgunun daha net olarak “kontrol altına almak” olarak tanımlanabileceğini kaydeden ekonomist, ABD’nin ticarete ve teknolojiye engeller koyarak Çin’in büyümesini yavaşlatma çabalarının “başarısızlığa mahkum” olduğunu belirtti.

Sachs, “Çin o kadar büyük, teknolojik açıdan o kadar gelişmiş ve dünya ekonomisiyle (ABD ekonomisi dahil) o kadar iç içe geçmiş durumda ki, ABD’nin Çin’i ‘kontrol altına alması’ söz konusu bile olamaz” dedi.

Çin’in önerdiği Kuşak ve Yol Girişimi gibi Batılı medya kuruluşlarının küresel kamu mallarına yönelik çoğu zaman şüpheli yaklaşımına değinen ekonomist, Kuşak ve Yol Girişimi’nin kazan-kazan niyetini örnekleyen büyük ve son derece olumlu bir girişim olduğunu belirtti.

Sachs şunları söyledi: “Kuşak ve Yol Girişimi, üye ülkelerin 5G, yüksek hızlı demiryolu ve uzun mesafe yeşil elektrik iletimi gibi 21. yüzyılın yeşil, dijital ve bağlantılı altyapılarını inşa etmelerine yardımcı oluyor. Girişim, Çin’in bu yüksek teknolojili ve düşük maliyetli ürünleri ihraç etmesine olanak tanıyor.” -altyapı projelerinin maliyeti.” “O da bunu yapmayı destekliyor.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu