Haber

Tgc: “Güvenlik Güçlerinin Görevi Gazetecileri Görevini Yaparken Korumaktır. Gazetecilik Suç Değildir”

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) İdare Kurulu’nun, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde Taksim’deki aktiflikleri izleyen gazetecilerin gözaltına alınmasını kınadı. TGC bildirisinde, “Güvenlik güçlerinin görevi gazetecileri engellemek değil, görevlerini yaparken can güvenliğini sağlamaktır. #Gazetecilik suç değildir. Basın ve düşünceyi ifade özgürlüğünün, bu ülkede her görüşten yurttaşın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkının teminatı olduğunu bir kez daha hatırlatıyoruz” denildi.

TGC İdare Heyeti, 25 Kasım Bayana Yönelik Şiddete Karşı Memleketler arası Uğraş Günü’nde Taksim’deki aktiflikleri izleyen gazetecilerin engellenmesini kınayan bir açıklama yayınladı. İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararının bayana şiddeti sistematik hale getirdiği vurgulanan TGC açıklaması şöyle:

“GÖREVİNİ YAPAN GAZETECİLERİN HABER YAPMASI BİR DEFA DAHA ENGELLENDİ: 25 Kasım Bayana Yönelik Şiddete Karşı Memleketler arası Gayret Günü’nde Taksim’de buluşan bayanlara müdahale eden güvenlik güçleri, ortalarında BirGün Gazetesi editörü Yaren Çolak’ın da bulunduğu çok sayıda bayanı gözaltına almıştır. Aktifliği takip eden Birgün Gazetesi muhabiri Havva Gümüşkaya güvenlik güçleri tarafından ‘Başlarım haberine!’ diyerek engellenmiştir. Üyemiz foto muhabiri Ali Öz ise fotoğraf çekerken darp edilmiştir. Yurttaşın haber alma hakkı için misyonunu yapan gazetecilerin haber yapması bir kere daha engellenmiştir. Güvenlik güçlerinin bu tavrını kınıyoruz.

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’NDEN ÇEKİLME KARARI KADINA YÖNELİK ŞİDDETİ SİSTEMATİK HALE GETİRMİŞTİR: Bilindiği gibi Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden tek taraflı çekilmesi ‘aile, annelik ve konut kadınlığı’ kıskacına sıkıştırılmak istenen kadınlara yönelik şiddeti sistematik hale getirmiştir. Ekonomik, politik, toplumsal ve kültürel alanlarda belirginleşen toplumsal cinsiyet eşitsizliğini görünür kılmaya çalışan gazeteciler de ne yazık ki sistematik olarak şiddete uğramaktadır.

‘BAŞLARIM HABERİNE’ DİYEREK DARP ETTİLER: İstanbul Valiliğini ve Emniyet Müdürlüğü’nü meslektaşlarımıza yönelik haksız gözaltı işlemi yapan, ‘başlarım haberine’ diyerek haber yapmalarını engelleyen, darp eden güvenlik güçleriyle ilgili süreç yapılması için vazifeye çağırıyoruz. Meslektaşlarımıza ‘geçmiş olsun’ diyoruz.

GAZETECİLER VAZİFESİNİ YAPMAYA DEVAM EDECEK: Güvenlik güçlerinin vazifesi gazetecileri engellemek değil, vazifelerini yaparken can güvenliğini sağlamaktır. #Gazetecilik hata değildir. Basın ve kanıyı söz özgürlüğünün, bu ülkede her görüşten yurttaşın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkının teminatı olduğunu bir sefer daha hatırlatıyoruz. Gazetecileri maksat göstererek, şiddet uygulayarak halkın gerçekleri öğrenmesine mahzur olma gayretleri bir sonuç vermeyecektir. Gazeteciler vazifelerini yapmaya devam edeceklerdir.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

--
Başa dön tuşu